GRiSON

2. novembra 2007

NAŠA BODOČNOST SO ROBOTI

Filed under: Računalništvo — grison @ 10:18 dop

aibo.gif

Se še spomnite Sony-jevega Aiba in Aichi predstavljeno na Expo 2005? Od takrat so minili dve leti. Pred kratkim je bil postavljen nov pogled razvoja robotov. V prihodnjem letu lahko pričakujete nove robote za zabavo, po zelo nizki ceni. Človeški robot Interaktivni Zeno, bo izdelan v letu 2009 in bo na voljo za 300 $ (Aibo: odvisno od tipa, različne cene od 600 do 2000 $). Pri ogledu robota se postavlja vprašanje: Zakaj prototip in v čemu je razlika med tistimi, ki so bili predhodno že narejeni? V Silicon Valley so začeli z pospešenim poslom, tehnologije za robote. Denar se zadnje čase vlaga v veliko raziskovalnih projektov. Začenjajo se sveži časi. Obljubljajo nam nove hišne robote. Roboti za vse priložnosti.
Načrtovani in razviti so novi standardi in orodja. Pri tem vzporedno se bo razvilo oblikovanje in seveda tržišče, ki v temu trenutku že počasi raste.

Če boste potrebovali vedno veselega prijatelja, ali nekoga, ki bo zabaval vašega otroka? Ali pa se preprosto z vami igral in pri tem ne bo goljufal. Vse to vas čaka v prihodnosti. Nekaj od tega ste si lahko ogledali na sejmu RoboDevelopment Conference and Expo v San Jose, Californija. Nazorno je bil prikazan razvoj robotov vključno z roko bodočnosti.
Na dvodnevnem dogodku ste lahko videli, podroben prikaz kako stvar deluje v živo, ali pa celo nabavili robota. Samo še vprašanje časa je, kdaj se bodo roboti pojavili na policah trgovin, tudi pri nas. Nas bo Zeno v bodočnosti zabaval tudi v naši domači hiši?

zeno.jpg monty.jpg galileo.jpg

schunk.jpg dexter.jpg microsoft-robotics.jpg

 

Če vas zanimajo podrobnosti si jih lahko ogledate na naslovih:

12 komentarjev »

  1. Imam raje prave, žive domače živali 🙂 . Ni lepšega kot priti domov, ko te na vratih pozdravi kuža z mahavim repkom, skače in tuli od veselja 🙂 . Tega mi robotek ne more ponudit, čeprav vem, da so zelo dodelani.

    Komentar od mikimiska — 2. novembra 2007 @ 11:33 dop | Odgovori

  2. mikimiška,

    jaz tudi hočem psa, pa grison pravi, da mora pes biti zunaj ;( , kako naj bo član družine zunaj???

    Komentar od vlatka — 2. novembra 2007 @ 8:53 popoldan | Odgovori

  3. grison,

    pričakuj psa, ker ga bom šla iskat in nič robotkov!!!

    Komentar od vlatka — 2. novembra 2007 @ 8:53 popoldan | Odgovori

  4. Mikimiska, potrošniška mrzlica gre neomajno svojo pot naprej. Toliko časa, ko bodo ljudje z denarjem hoteli zaslužiti še več premoženja, bodo potrošniki kupovali vsemogoče neumnosti. Vedno si bodo omislili nove prijeme. Američani so naredili robote, ki se bodo borili namesto vojakov, to pa je zaskrbujoče.

    Komentar od grison — 3. novembra 2007 @ 8:36 dop | Odgovori

  5. Vlatka, za psa moraš imeti prostor, tudi on si zasluži dostojno življenje. Skrbeti moraš zanj, ga negovati in hraniti. Tebe pa tako ni nikoli doma 😉 .

    Komentar od grison — 3. novembra 2007 @ 8:41 dop | Odgovori

  6. Roboti so naša prihodnost…res tudi mene ne ganejo psi roboti, se pa ne bi branila robota hišnega pomočnika :). ja roboti vojaki bod slej ko prej verjetno tudi postali resničnost in ne bodo le liki s TV ekranov, kar je zaskrbljujoče. Pravzaprav je vedno tako, da se neko novost lahko še prehitro izkoristi v slabe namene, zato pa je treba vedno oblikovati varnostne sisteme…popolnih pa žal ni:(

    Komentar od Val — 3. novembra 2007 @ 1:23 popoldan | Odgovori

  7. grison,

    za psa je dovolj prostora in časa. In tisti čas, ko me ni doma ❓ , bo šel z mano. 😉

    Komentar od vlatka — 3. novembra 2007 @ 8:59 popoldan | Odgovori

  8. Val, vsekakor se robotom ne moremo več izogniti. Znanost gre nezaustavljivo naprej, s tem se moramo sprijazniti. Tudi robota, v vojaške namene že imamo (imajo, Američani namreč). Podoben je goseničarju, ter leze tudi še po tako neprehodnem terenu. Roboti imajo neverjetno moč in že delujejo. Nadomestili bodo vojake, v kratkem času v Iraku. Seveda ga pri tem vodi človek, preko kamere, ki je pripeta na njem. Vključno z različno vrsto orožja, tudi raketomet 👿 .

    Komentar od grison — 4. novembra 2007 @ 7:49 dop | Odgovori

  9. Ja, vem da robore vodi človek in pritiska na gumbe, ki sprožijo rakete…saj konec koncev je človek sam sebi največji sovražnik:( V bistvu me bolj zanima, če je možno, da zaradi kratkega stika začne robot misliti sam…Ja vem, to je danes še znanstvena fantastika, a kolikor sem že zasledila v medijih, področje umetne inteligence napreduje zelo hitro…kdaj bomo razvili super možgane, pa je najbrž res le še vprašanje časa…če jih že niso:)

    Komentar od Val — 4. novembra 2007 @ 9:24 dop | Odgovori

  10. Val,

    naj še jaz nekaj dodam. Pa ne zgolj zaradi znanstvene fantastike: roboti nas bodo prehiteli in potem bomo mi sužnji robotom. Kot smo deloma že. Samo pomisli: sesalec za prah dela kot hoče on in ne kot hočeš ti, zato jaz še vedno raje uporabljam metlo 😉 , no, ja, ni se za preveč bati, ker mislim, da to naša civilizacija ne bo doživela, ker nas bodo prehitele druge stvari …

    Komentar od vlatka — 4. novembra 2007 @ 6:43 popoldan | Odgovori

  11. Val, seveda, krivulja napredka strmo narašča. Včasih smo za nekatere nove tehnologije potrebovali 50 let, da je bil viden napredek, danes je ta doba nekaj mesecev, jutri pa mogoče mesec ali pa še maj. Prav gotovo je veliko stvari prikritih in mi t’navadni ne vemo zanje.

    Komentar od grison — 7. novembra 2007 @ 6:25 dop | Odgovori

  12. Vlatka, tudi računalnik komandira namesto tebe, toda le če ne znamo z njim upravljati. Računalnik sam shrani sliko, če mu točno ne zapoveš kam naj shrani 👿 . Če obvladaš ta prvi korak, si že bližje spoznanju kako mu ukazovati 😉 .

    Komentar od grison — 7. novembra 2007 @ 6:29 dop | Odgovori


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentiraj

Create a free website or blog at WordPress.com.