GRiSON

9. januarja 2008

OBRAMBNI ZID

Filed under: Dekani — grison @ 6:57 dop

SiOL Dekani

Danes nihče ne ve, kdaj so pričeli z gradnjo Kitajskega zidu, posameznimi deli so bili zgrajeni v času Zhou dinastije. Takrat so postavljali utrdbe proti vpadom sovražnih plemen. V obdobju 770 let pnš do 476 let pnš so utrdbe razširili in postavili večje strukture, ki so jih ščitile pred vpadi iz sosednjih dežel. V tem obdobjiu so za gradnjo zidu večinoma uporabljali zemljo, kamenje in les.

Kitajski zid je služil kot obrambni sistem na severni meji države, ponazarjal pa je tudi cesarjevo moč.

Kitajski zid, kot ga vidimo danes je večinoma iz časov dinastije Ming iz leta 1368 do leta 1644. Za gradnjo zidu so uporabljali opeko za zidavo in granit za temelje. Tako je bil zid veliko bolj trden in varen pred zavojevalci. Predvsem na strateško pomembnih delih so pri gradnji zidu in prehodov uporabljali nekoliko lepšo obliko gradnje.

Kitajski zid se na dobrih 6000 kilometrih razteza od severozahodne province Gansu do zaliva Bohai na vzhodni kitajski obali, kjer je bila Kitajska najbolj občutljiva za vpade barbarov.

grison_zid_01.jpg

 

Zaradi vsakodnevnega barbarskega vpada Marije na moje ozemlje, sem se tudi sam odločil narediti 9 metrski obrambni zid. Da mi je Marija elegantno izmaknila ¼ zemlje, me danes niti ne moti več. Želim samo še nekaj časa živeti v svojem miru, brez njenih modrih besed.

grison_zid_02.jpg

 

Z gradnjo obrambnega zidu sem pričela 1. novembra 2007. Potrebno je bilo skopati jamo kamor bom postavil plastični rezervoar za kurilno olje. Po pričakovanju sem že takoj na začetku naletel na živo skalo. S pomočjo manjšega Hiltija, sem počasi napredoval vedno bolj globoko. Skala se je košček za koščkom počasi le krušila. Uf, po nekaj dnevnem kopanju sem končno prišel do želene globine. Pri delu me je vztrajno ovirala Marija in njene nesramne opombe so mi ves čas odmevale v ušesih.

Sledilo je betoniranje ter kasneje še pozidava korita.

grison_zid_03.jpg

 

Danes, ko je padel Berlinski zid, moj obrambni zid vztrajno in počasi rase. Ponoči ko vsi pošteni vaščani spijo, pa je Marija na svojem bojnem pohodu. Za božično darilo, mi ruši moje prizadevanje. Že prvi dan je zakorakala na mehka betonska temelja in pokazal kako silno močna je. Skoraj ji je uspelo izpuliti betonsko mrežo iz temeljev. Čez nekaj dni, za dedka Mraza je porušila, največji in najtežji kamen v zidu, češ da je sam skočil iz svojega mesta. Novoletnih presenečenj pa kar ni konca, njena odvetnica, mi pošlje čestitko in zagrozi, da me bo tožila, če takoj ne preneham z gradnjo objekta. Le kakšen objekt ima v glavi Marija. Uboga neuka reva ne loči niti koruzne njive od fontane kaj šele od kitajskega zidu.

grison_zid_04.jpg

 

Kitajci po 21. januarju praznujejo kitajsko Novo leto, se pravi, darila s strani Marije bodo še prihajala. Da ne bi to pomenilo celoletne sreče, bo za to poskrbela Marija s svojimi ambicijami in živahnostjo. Pri tem pa jo najbolj skrbi, kje sem se skrival 40 let? Kot da je to tako pomembno za lastništvo nepremičnine.

grison_zid_05.jpg

 

Simbioze pa kar noče biti konec, moti jo obrambni trebuh, in kako bo s svojo karjolo vozila po 2,5 m široki služnostni poti.

 

 

Advertisements

2 komentarja »

  1. In zid je končan 😉 🙂

    Komentar od vlatka — 19. januarja 2008 @ 5:37 popoldan | Odgovori

  2. Še malo, in en košček stebra bo dokončan.

    Komentar od grison — 20. januarja 2008 @ 4:55 dop | Odgovori


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.