GRiSON

3. februarja 2008

SEDIM IN RAZMIŠLJAM

Filed under: Dekani — grison @ 6:54 dop

grison-avtoportret.jpg

Najmanj kar lahko rečem, da me okolje v katerem živim spravlja v slabo voljo. Akcija kosovnega odvoza odpadkov, se pogosto organizirajo v naši vasi. Ko pa se sprehodim malo po obrobkih v vasi, vsepovsod ležijo kupi svinjarije, in je vse prej kot čisto okolje. Živimo v prepričanju, da je okolje rožnato in urejeno, vendar med nami živijo ljudje, ki jim ni mar za čistočo. Ugotavljam, da število divjih odlagališč še vedno narašča. Kljub dejstvu, da je organiziranih nekaj okoljevarstvenih akcij, še naprej ostajajo odlagališča različnim nemarnežem. In tako dolgoročno nastaja nepopravljiva škoda za okolje.

Še pred kratkim, smo se hodili kopati v reko Rižano. Imeli smo urejeno naravno kopališče, reka je bila na tistem mestu dovolj široka, da smo lahko uživali v čisti mrzli kristalni vodi. Danes je reka rjavo umazana, polna alg, v njo se izliva kanalizacija okoliških hiš.

Prva položnica, ki mi jo Edi zatakne za ograjo, je položnica Komunale Koper, za komunalne storitve 15,25 €. Ne vem zakaj toliko, če je na njihovi spletni strani cena odvoza smeti za gospodinjske odpadke 1 m2 6,91 €? Moti pa me pri tem le eno. Vzgajajo nas v duhu, da sortiramo različne odpadke, v zato namenjene kontejnerje (papir, steklo in biološke odpadke). Cena najema kontejnerji do 1100 l je 9,21 € ali 2.208,00 SIT na mesec. Ko namesto komunale sortiram različne vrste odpadkov, porabim kar nekaj dragocenega časa na mesec. Nihče mojega dela ne opazi, še več nihče ga ne plača. Zopet nekdo dobro zasluži, jaz ga moram opraviti zastonj, brez plačila. Ali je res to moje delo tako malo vredno?

Na Komunali pravijo da vse, kar ljudje počnemo, počnemo kot razumna bitja. Vsak trenutek sprejemamo odločitve, pomembne in manj pomembne. Kako odlagati odpadke je navidez nepomembna odločitev, a odločilno vpliva na okolje in našo prihodnjo vlogo v njem. Če poznamo vzroke in posledice, so odločitve lažje.

Zakaj ločeno zbiranje odpadkov? Ker lahko večino odpadkov recikliramo, ker so naravni viri omejeni in bodo nekatere surovine sčasoma tako redke, da bodo izdelki predragi za množično uporabo, ker z ločenim zbiranjem odpadkov skrbimo tudi za njihovo odstranjevanje iz okolja, ker tako ne povzročamo vedno novih potreb po odlagališčih v naravi, ker želimo breme sodobne potrošniške družbe odložiti na naravi prijazen način, ker lahko z ločenim zbiranjem kar 80 odstotkov odpadkov znova predelamo v koristne, uporabne stvari, ker sprejemamo odgovornost za svoje ravnanje, ker mislimo na prihodnost, ker želimo ohraniti možnosti za razvoj človekove dejavnosti v zdravem naravnem okolju, ker imamo radi svoje okolje v vsej njegovi edinstvenosti in ker je prijazno okolju, prijetno ljudem!

Seveda, je pri vsem tem komunala, dobro plačana, kaj pa mi?

Mogoče bo moje beduinsko jamranje končno le neposredno poplačano. Evropska zakonodaja nam narekuje, da bodo morala vsa naselja do leta 2017 imeti kanalizacijska omrežja, ki bodo priključena na čistilne naprave. V skladu s tem, se že nekaj let z občino Koper pogovarjamo o novi kanalizaciji v Dekanih. No, končno se je nekaj premaknilo naprej, bagri so začeli s kopanjem, lahko da me v kratkem obišče sreča in bo kanalizacijska cev speljana tudi na moje dvorišče.

Advertisements

Oddaj komentar »

Zaenkrat še ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.