GRiSON

12. marca 2008

BLOG

Filed under: Aktualno — grison @ 6:24 dop

grison_101.jpg

Ni več zvezkov z oranžnimi platnicami, nikoli več ne bom pisali slovenskega testa. Razen, če grem na stara leta študirat slovenščino.

Začetek slovenske književnosti je v srednjem veku. Ohranjeni so posvetni zapisi, skromni zapisi slovenskih imen, mesecev, priseg, števnikov. Besedila so nastajala v razdobju od 10. do začetka 16. stoletja na Koroškem , Gorenjskem na Dolenjskem in Goriškem, v okviru srednjeveške katoliške cerkve.

Prišel sem v rahlo dilemo, kako je z uporabo besede »blog«. V SSKJ besede nisem našel. Priznati moram, da dostikrat uporabljam napačne izraze, ter vedno ne skrbim za vestno uporabo slovenskega jezika, katerega vedno bolj preplavljajo germanizmi. Se pa trudim, da naredim čim manj napak. Vsekakor je pomembno ohranjat slovenski jezik.

Ponavadi napišem tekst v MS Wordu, ker imam na voljo za preverjanje slovničnih napak ukaz Črkovanje in slovnica. Nekatere besede, kot je blog, blogov, blogrola…, ki jih uporabljam v stavkih, in mi jih Word vztrajno prekucne na glavo. Besede so rdeče podčrtane in jih ne najde v slovarju slovenskega knjižnega jezika. Danes sem se odločil, čeprav besede ni v slovarju, da novonastale besede povezane z blogom, vstavim v svoj Wordov slovar.

 

blog / spletni dnevnik njegova značilnost je enostavno rokovanje, kar omogoča, da jih soustvarjajo tudi uporabniki z manj  računalniškega znanja. Predvsem enostavnost oblikovanja ločuje blog od običajne spletne strani. Od foruma se razlikuje v tem, da so uporabniki foruma med sabo enakovredni, pri blogu pa debato sproža avtor ali avtorska skupina, obiskovalci pa le komentirajo. Poleg besedil pogosto vsebujejo tudi slikovno in zvočno gradivo (če gre le za video vsebine, potem gre za videoblog ali vlog). Vedno bolj priljubljeni postajajo tudi moblogi, ki jih uporabniki pišejo preko mobilnika. Pomemben del bloga je njegov vir RSS. Bralci blogov lahko s pomočjo bralnikov formata RSS prebirajo bloge, ne da bi obiskali spletno mesto, na katerem se nahaja blog. Večja skupina blogov tvori t. i. blogosfero.

 

blogrola seznam drugih blogov, ki jih avtor bloga uvrsti v stalni seznam blogov, ki jih bere, bodisi zaradi osebnega poznanstva bodisi zaradi sorodne teme bloga.

 

Malo za šalo malo za res. Slovenisti so na zadnjem kongresu sprejeli spremembo slovenskih sklanjatev oziroma njihovo dopolnitev. soglasno je dodan nov, sedmi sklon.

Skupaj obnovimo znanje:

1. sklon – imenovalnik (nominativ)
2. sklon – rodilnik (genitiv)
3. sklon – dajalnik (dativ)
4. sklon – tožilnik (akuzativ)
5. sklon – mestnik (lokativ)
6. sklon – orodnik (instrumental)
in – nov, sedmi sklon:
7. sklon – fužilnik (čefurativ)

Primer uporabe:
Suad, pejt kosilat!
Slađana, neh se kolesat!
Fikreta, ajd poklič Đevada, da bosta grela v trgovinu!

 

Advertisements
TrackBack URI

Blog at WordPress.com.